Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας


Πώς λειτουργεί

Αρχικά, ο χρήστης κατεβάζει οικειοθελώς την εφαρμογή που έχει την έγκριση της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας στο κινητό του τηλέφωνο. Στη συνέχεια, χάρη στην τεχνολογία Bluetooth η εφαρμογή ανιχνεύει τα σήματα από τις εφαρμογές που έχουν εγκαταστήσει άλλοι πολίτες καθώς κινούνται γύρω της. Ανιχνεύει όλες τις εφαρμογές όσων πολιτών βρέθηκαν κοντά του για περισσότερο από 15 λεπτά και σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων και καταγράφει αυτές τις επαφές ψευδωνυμοποιημένες για 14 μέρες.

Αν ο χρήστης διαγνωστεί με κορωνοϊό, τότε έχει την επιλογή να εισάγει έναν κωδικό στην εφαρμογή του ώστε να στείλει αυτή την πληροφορία στις εφαρμογές άλλων χρηστών με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή. Τελικά, συνεισφέρει ώστε να ειδοποιηθούν τα άτομα με τα οποία συναντήθηκε σε περίπτωση που ήρθαν σε επαφή, ακόμα και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Η ιδιωτικότητά του είναι πλήρως διασφαλισμένη καθώς δεν ανταλλάσσονται ούτε αποκαλύπτονται προσωπικά δεδομένα του χρήστη ή των υπόλοιπων χρηστών, όπως ονόματα, τοποθεσίες, προφίλ, κτλ.



Tεχνικές πληροφορίες

Η εφαρμογή ανίχνευσης και προειδοποίησης επαφών ενημερώνει έναν χρήστη της εφαρμογής εάν βρέθηκε (και για σημαντικό χρονικό διάστημα) κοντά σε άτομο που έχει διαγνωστεί με τον ιό SARS-CoV-2. Η συνάντηση αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί έκθεση υψηλού κινδύνου.

Η εφαρμογή μπορεί να μεταφορτωθεί οικειοθελώς από τον χρήστη στο smartphone του. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί τεχνολογία Bluetooth για τη μέτρηση της απόστασης και της διάρκειας της συνάντησης μεταξύ των ατόμων που έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή (συνήθως περισσότερο από 15 λεπτά μέσα σε λιγότερο από 2m). Η συσκευή παράγει ένα τυχαίο κλειδί, το οποίο δημιουργείται κάθε μέρα για κάθε χρήστη που έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή. Τα κλειδιά που παράγονται από τη συσκευή του χρήστη κατά τη διάρκεια των τελευταίων 14 ημερών αποστέλλονται στο διακομιστή υποστήριξης της εθνικής αρμόδιας αρχής. Αυτά τα κλειδιά στη συνέχεια αποστέλλονται στις συσκευές όλων των άλλων χρηστών της εφαρμογής με τους οποίους ο χρήστης έχει έρθει σε επαφή. Εάν τα άτομα που χρησιμοποιούν τη δοκιμή εφαρμογής είναι θετικά στον ιό, τους παρέχεται ένας κωδικός από την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας που μπορούν να εισαγάγουν στην εφαρμογή, επιτρέποντάς τους να ενημερώνουν άλλους χρήστες που έχουν προηγουμένως έρθει σε επαφή μαζί τους, χάρη στην ανταλλαγή των τυχαίων κλειδιών μεταξύ των συσκευών.

Όταν ένας χρήστης είναι θετικός, αυτά τα κλειδιά ανακτώνται επιτρέποντας στη συνέχεια να βρεθούν τα κλειδιά που ήταν κοντά στα κλειδιά του θετικού χρήστη και που ελέγχθηκαν τις τελευταίες 14 ημέρες έτσι ώστε να τους ενημερώσει για την επαφή.

Η ταυτότητα του χρήστη που βρέθηκε θετικός δεν αποκαλύπτεται ποτέ στους εκτεθειμένους χρήστες ή σε οποιονδήποτε άλλο χρήστη.



Πώς λειτουργεί με τη λειτουργία ειδοποίησης έκθεσης Google και Apple;

Σχεδόν όλα τα smartphones που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ λειτουργούν με Android ή iOs, τα λειτουργικά συστήματα για κινητά που ανήκουν στην Google ή την Apple. Η Google και η Apple έχουν ενημερώσει τα συστήματά τους με μια λειτουργία «ειδοποίησης έκθεσης» που υποστηρίζει έναν συγκεκριμένο τύπο εφαρμογών ανίχνευσης επαφών. Αυτές οι εφαρμογές πρέπει να διαχειρίζονται από τις Αρχές Δημόσιας Υγείας και έχουν σχεδιαστεί για να εντοπίζουν πιθανή έκθεση στον ιό με την επεξεργασία να διεξάγεται στο τηλέφωνο, και όχι σε μια κεντρική βάση δεδομένων.

Πολλές Αρχές Δημόσιας Υγείας σε όλο τον κόσμο αποφάσισαν να σχεδιάσουν εφαρμογές ανίχνευσης και προειδοποίησης που υποστηρίζονται από Αndroid και iOS. Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επαφή τακτικά με την Google και την Apple για να διασφαλίσουν ότι τυχόν τεχνικά προβλήματα με τις εφαρμογές επιλύονται γρήγορα.

Μια πρόσφατη ενημέρωση για το iOS και το Android περιλάμβανέ το ‘Exposure Notification Express’ το οποίο επιτρέπει (για μια Αρχή Δημόσιας Υγείας) μια βασική λειτουργία ειδοποίησης έκθεσης να λειτουργεί σε smartphone Android 6.0 και iOS, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε την προσαρμοσμένη εφαρμογή της αρχής. Καμία χώρα της ΕΕ δεν εξετάζει επί του παρόντος το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει αυτή τη δυνατότητα. Αυτό δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο τη λειτουργία των εφαρμογών.




Πώς λειτουργούν οι υπηρεσίες εντοπισμού και προειδοποίησης σε διασυνοριακό επίπεδο στην Ευρώπη;

Ο ιός δεν σταματά στα σύνορα και, ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι αυτές οι εφαρμογές μπορούν να συμβάλουν στην κατάργηση των διασυνοριακών αλυσίδων μετάδοσης αυξάνοντας τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες για τα συμβατικά συστήματα ιχνηλάτισης επαφών, καθώς και την προσιτότητά τους. Τα Κράτη Μέλη και η Επιτροπή εργάζονται για τη διαλειτουργικότητα των εθνικών εφαρμογών, ώστε να επιτρέψουν στους πολίτες να χρησιμοποιούν μία εφαρμογή σε όλες τις συμβεβλημένες χώρες στην Ευρώπη για να επωφεληθούν από την υπηρεσία εντοπισμού και να είναι σε θέση να αναφέρουν ότι έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό ή να λαμβάνουν μια θετική καταχώριση.

Έχει θεσπίσει το νομικό και τεχνικό πλαίσιο που επιτρέπει τη δημιουργία μιας European Federation Gateway Service (EFGS) για εφαρμογές εντοπισμού επαφών και προειδοποίησης. Το EFGS είναι μια ψηφιακή υποδομή που επιτρέπει στους εθνικούς διακομιστές υποστήριξης να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την ποσότητα των δεδομένων που ανταλλάσσονται και, συνεπώς, μειώνουν την κατανάλωση δεδομένων των χρηστών. Η πύλη χειρίζεται μόνο τα ελάχιστα απαραίτητα δεδομένα, δηλαδή τα κλειδιά που δημιουργούνται τυχαία και τα σχετικά δεδομένα, τα οποία δεν επιτρέπουν την αναγνώριση ενός χρήστη. Οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται μεταξύ των εθνικών παρασκηνίων είναι ψευδωνυμοποιημένες, διατηρούνται στο ελάχιστο αναγκαίο και αποθηκεύονται για μέγιστη περίοδο 14 ημερών στο EFGS, εμποδίζοντας την ταυτοποίηση μεμονωμένων προσώπων και τη γεωγραφική του θέση.

Η Επιτροπή ανέθεσε την ανάπτυξη και τη δημιουργία της πύλης προς τη SAP και την T-System. Η πύλη θα λειτουργεί από το κέντρο δεδομένων της Επιτροπής στο Λουξεμβούργο.



Πώς θα γνωρίζουμε ότι οι εφαρμογές λειτουργούν;

Τα Κράτη Μέλη έχουν δεσμευθεί να παρακολουθούν και να αξιολογούν τις εφαρμογές και τη συμβολή τους στην καταπολέμηση της πανδημίας. Η Επιτροπή, μαζί με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, βοηθά τα Κράτη Μέλη να προσδιορίσουν μια σειρά κριτηρίων αξιολόγησης για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εφαρμογών. Ορισμένα από αυτά τα κριτήρια θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την υιοθέτηση της εφαρμογής ως ποσοστού του πληθυσμού και τον αριθμό των χρηστών που έχουν ενημερωθεί για πιθανή έκθεση.



Βασικά μηνύματα

· Ο εντοπισμός και η προειδοποίηση από τις εφαρμογές μπορούν να βοηθήσουν να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού και να σώζουν ζωές συμπληρώνοντας τη συμβατική ιχνηλάτιση επαφών και στη συνέχεια να βοηθήσει στη μείωση της εξάπλωσης του ιού.

· Ο ιός δεν σταματά στα σύνορα και, ως εκ τούτου, η Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη συνεργάζονται για να διασφαλίσουν ότι αυτές οι εφαρμογές μπορούν να συμβάλουν στην κατάργηση των διασυνοριακών αλυσίδων μόλυνσης, αυξάνοντας τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες για τα συστήματα χειροκίνητης ανίχνευσης επαφών, καθώς και την προσιτότητά τους.

· Η εφαρμογή ανίχνευσης και προειδοποίησης επαφών ενημερώνει έναν χρήστη της εφαρμογής εάν βρέθηκε κοντά σε ένα άτομο το οποίο έχει διαγνωστεί με τον COVID-19 για σημαντικό χρονικό διάστημα.

· Οι χρήστες έχουν τον έλεγχο της χρήσης εφαρμογών ανίχνευσης και προειδοποίησης: η χρήση τους προωθείται σε εθελοντική βάση. O χρήστης πρέπει να εισαγάγει κωδικό στο σύστημα εάν έχει βρεθεί θετικός στον ιό. Οι χρήστες πρέπει να ενεργοποιήσουν το σύστημα Bluetooth προκειμένου η εφαρμογή να ανιχνεύσει την επαφή με άλλους χρήστες.

· Τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών προστατεύονται: μόνο τα ψευδωνυμοποιημένα και τα δεδομένα μεταφέρονται μεταξύ των εφαρμογών και μεταξύ των εφαρμογών και των εθνικών παρασκηνίων. Τα δεδομένα που ανταλλάσσονται στο EFGS διατηρούνται στο ελάχιστο αναγκαίο και αποθηκεύονται μόνο για 14 ημέρες στην πύλη.

· Τα Κράτη Μέλη και η Επιτροπή συντονίζουν τις προσπάθειες για να επιτρέψουν τη διασυνοριακή διαλειτουργικότητα των εθνικών εφαρμογών και να επιτρέψουν στους πολίτες να χρησιμοποιούν μία ενιαία εφαρμογή ικανή να λαμβάνει κοινοποιήσεις έκθεσης και να κοινοποιεί θετικές επαφές οπουδήποτε βρίσκονται στην Ευρώπη.

· Η Επιτροπή δημιούργησε μια κοινή ψηφιακή υποδομή για να εξασφαλίσει την επικοινωνία πληροφοριών μεταξύ των εθνικών διακομιστών εφαρμογών, που ονομάζονται EFGS. Μερικά από τα κράτη μέλη που έχουν ήδη θέσει σε λειτουργία αυτή την εφαρμογή είναι η Γερμανία, το Βέλγιο η Σλοβακία και η Λετονία.

Παρακολουθούμε στενά την αποτελεσματικότητα των εφαρμογών στη συμβολή τους στην καταπολέμηση της πανδημίας.